Share This:

3. Ulusal Mobilya Kongresi

Yrd.Doç.Dr. Cevdet Saçlı

Yrd.Doç.Dr. Cevdet Saçlı

Konya Selçuk Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu tarafından organize edilen 3. Ulusal Mobilya Kongresi 10-12 Nisan tarihlerinde gerçekleşti. Konya Rixos otelde yapılan kongrenin ilk gününde açılışa Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Sn. Ali Küçükaydın, Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bayram Sade, Ulusal Mobilya Kongresi 3’üncü Dönem Başkanı Yrd. Doç Dr. Cevdet Saçlı, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Mesut Uyaner, akademisyenler, az sayıda firma temsilcisi ve öğrenciler katıldı. Kongrenin açılış konuşmasını yapan Ulusal Mobilya Kongresi 3’üncü Dönem Başkanı Yrd. Doç. Dr. Cevdet Saçlı, “Selçuk Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen 3. Ulusal Mobilya Kongresi’nde hayata şekil veren mobilyayı Konya’da konuşacağız. Bu kongre hem Konya hem de mobilya dünyası için son derece önemlidir. Mobilya dünyasının önde gelen temsilcileriyle ve akademisyenlerle buluştuğumuz bu kongrede mobilya sektörünün büyümesi ve ülkemizde geliştirilmesi için yapılması gerekenleri tüm yönleriyle tartışacağız. Bu kongrenin Türkiye mobilya sektörü için farklı bir milat olacağına yürekten inanıyorum. Mobilya dünyasının içerisinde uzun yıllar aktif olarak çalışan biri olarak bugünü yaşıyor olmanın mutluluğunu sizlerle paylaştığım için çok sevinçliyim. Kongrenin gerçekleştirilmesine verdiği destekler için Rektörümüz Prof. Dr. Hakkı Gökbel’e,

Prof.Dr. Hakkı Gökbel

Prof.Dr. Hakkı Gökbel

katılımcılara ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Daha sonra kürsüye ev sahibi sıfatı ile Üniversitenin Rektörü Prof.Dr. Hakkı Gökbel davet edildi. Sn. Rektör açılış konuşmasında üniversitenin kuruluşunun 40. Yılından bolca bahsedip sadece 2 cümle arasında Mobilya Kongresinden bahsetmesi ve devamında diğer konuşmacıları özellikle Sektörün önemli sivil toplum kuruluşu olan Orman Mühendisleri Odası dâhil diğer konuşmacıları dinlemeden salondan ayrılması 40. Yılını kutlayan böyle köklü bir üniversiteye yakışmadı.
Açılış konuşmasında söz alan Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Sn. Ali Küçükaydın oda bünyesinde Orman Mühendisliği, Orman Endüstri Mühendisliği ve Ağaçişleri Endüstri Mühendisliği disiplinlerinin farklı alanlarda ancak bir birini tamamlayan mühendislik disiplinleri olduğunu, bu bağlamda her üç disiplin içinde birçok çalışmalar yapıldığı. Özellikle bu ve benzeri organizasyonlara ellerinden geldiğince katkı sağladıklarını ifade ettiler. Ahşap endüstrisinde sürekli bahsedilen istihdam ve nitelikli iş gücü problemlerinin çözümü adına üniversite ve odalarımıza büyük görevler düştüğünü ifade etti. Orman Mühendisleri Odası olarak üniversite den mezun olan tüm meslektaşlarımıza çeşitli konularda düzenlenen eğitimler ile belirli alanlarda uzmanlaşmak isteyenlere bu şekilde destek verildiği ifade edildi.

Ali Küçükaydın

Ali Küçükaydın

Sn. Küçükaydın’ın konuşmasından sonra sektörden firma sahibi ve derneklerin bir arada olduğu panele başlandı. Panel kapsamında sektörün ülkemizin 4. Büyük sanayisi olması ve cari açık vermeyen önemli sektörlerden birisi olmasına karşın ürünleri oluşturan hammaddelerin %70’inin ithal malzeme olması aslında üreticilerin gerçek anlamda katma değer üretmedikleri konusu üzerinde duruldu. Ayrıca mobilya tasarımı konusunda Dünya da oldukça gerilerde olduğumuz dolaysıyla özgün tasarımlara ihtiyacımız olduğu vurgusu yapıldı. Mobilya sektörünün gelişimini sağlayacak önemli unsurlardan biri olan tasarım ve mühendislik kavramlarının içinin doldurulması gerektiği, işletmelerin insan kaynağına yatırımının bu aşamalarda önemli olduğu, bunun için üniversitelere ve sanayicilerimize büyük görevler düştüğü fikri ön plana çıktı. Teknolojinin tamamen ithal olduğu sektörümüzde yerli makine ve yazılım firmalarına gerekli desteğin verilmesi ve bu alanda ciddi yatırımlara ihtiyaç olduğu gündeme getirildi. Kısacası bilgi ve teknolojiyi kendimiz üretip kendi özgün tasarımlarımız ile çok daha rekabetçi bir konuma geleceğimiz vurgulandı. Dolayısıyla bu alanda faydalı model ve patent sayımızın çok az olması sektörün bilgiye değil de, tamamen paraya odaklı ve yurtdışı firmalarının fasoncusu konumunda olma durumundan bir an önce kurtulmamız gerektiği fikri olgunlaşmıştır.

Panel

Panel

Panel sonrası verilen öğle arasından sonra bilimsel çalışmaların paylaşıldığı paralel oturumlar başladı. Bu oturumlarda 2 gün boyunca 5 ayrı salonda paralel oturumlar şeklinde, 144 bildiri sunuldu. Tasarımdan, Yönetime, Malzemeden, Makineye kadar birçok konuların ele alındığı bildiriler de sektörümüzün oldukça işine yarayacak bilgi ve tecrübeler paylaşıldı. Kongreye katılımın akademik ağırlıklı olması sektörün arzu edilen katılım ile temsil edilmemesi büyük bir eksiklik idi. Sektör ve üniversitelerin bu tür organizasyonlarda bir araya gelmelerinin sağlanması sektörün gelişiminin her iki açıdan da doğru ve gerekli olduğu şekilde ilerlemesini sağlayacaktır. Kısacası yine sanayicilerimizin ilgi göstermediği kongrede oldukça faydalı konularda araştırma ve uygulama sonuçları paylaşıldı.

Özellikle ikinci günü yapılan sunumlarda tasarım konusunda Doç.Dr. Füsun Curaoğlu’nun yaklaşımları oldukça dikkat çekici idi. Sn. Curaoğlu mobilya sektörünün hikâyesi olan özgün tasarımlara ihtiyacı olduğu vurgusunu yaptığı sunumunda. Çocuk odası mobilyalarındaki tasarımlara değinirken, internet arama motorunda “çocuk odası mobilyası” kavramını Türkçe olarak yazdığında çıkan görseller ile aynı

Prof.Dr. Osman Göktaş

Prof.Dr. Osman Göktaş

ifadeyi İngilizce yazdığında yabancı firmaların görselleri arasındaki farklılıkları ortaya net olarak çıkarmıştır. Kısacası Sn.Curaoğlu çocuk odası mobilyasının yetişkin mobilyalarının minyatürü şeklinde tasarlandığı veya uyarlandığını oysa ki; çocuğun dünyasına özgü ona bir şeyler katabilecek tasarımların olması gerektiğinin altını çizdi.

Diğer solanlarda ise ilginç olan konulardan biride Prof.Dr. Osman Göktaş’ın sunumunu yaptığı bitkisel boyalar idi oldukça ilginç ve bir o kadar da zararsız olan bu boyaların elde edilmesi ve sektörde hangi alanlarda nasıl kullanılacağı konusunda yaptıkları araştırmayı izleyenler ile paylaştılar. Solvent içermeyen bu tür boyalar ile insan sağlığını tehdit etmeden ahşaba renk verilebileceği gibi uygulamada ve kullanımda da toksin madde içermemesinin gelecekte tercih edilebilirliğini arttırdığını paylaşmıştır.

Dr. Sabit Tunçel

Dr. Sabit Tunçel

Aynı gün Orman Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi adına Dr. Sabit Tunçel enerji verimliliğini konu alan mobilya sektöründeki toz toplama sistemlerinde farklı yaklaşımlar ile enerji sarfiyatının %45-50 oranlarında aşağıya çekilebileceğini ifade etmiş. Ve bunun ile ilgili örnekleri paylaşmıştır. Sn. Tunçel yaptığı çalışmanın sanayiciyi yakından ilgilendirdiğini ancak uygulamacıların (sanayicilerin) orada olmamasının büyük eksiklik olduğu. Dolayısıyla bu konuları zaten bilen ve üzerinde çalışan akademisyenler ile paylaşmanın sektöre bir yansımasının olmamasından şikâyetçi olduğunu dile getirdi. Aynı salonda, Saunaların önemi ve tarihsel gelişimini konu alan bildirisi ile yaygın bir şekilde evlerde kullanılabilmesi için geliştirilmiş bir proje paylaşıldı. Devamında yine aynı salonda Doç.Dr. Kadir Özkaya, İSG konusuna değinerek sandalye üretimi yapan bir firmadaki gürültü faktörünün ergonomi açısından yaptıkları incelemeyi paylaştı ve bunun için alınması gereken önlemler ile insan sağlığı açısından önemi üzerinde duruldu.

Diğer salonlarda da çeşitli üniversitelerden gelen akademisyenlerin Malzeme ve korunumundan Ahşap yat üretimine kadar tüm konuları kapsayan bildiriler gün boyunca sunuldu.

İkinci günün akşamında kongre organizasyon komitesinin programladığı sema gösterisi ile Mevlana müzesi ziyareti gerçekleştirildi. Programın üçüncü günü sabahtan yapılan son oturum ile kongre sonuç bildirgesi taktim edildi ve bundan sonra yapılacak olan 4. Ulusal Mobilya Kongresinin Düzce Üniversitesinde olmasına kara verilerek sanayinin daha yoğun katılımı dilekleri ile kapatıldı. Kongrenin sonuç bildirgesine aşağıda verildiği gibi yazının sonunda ki link aracılığı ile pdf formatında bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

3. ulusal mob. kong

3.Ulusal Mobilya Kongresi Konya Selçuk Üniversitesi Bildiri Sunumu Sonunda Taktim Edildi

Sonuc Bildirgesi pdf.
KONGRE KİTABININ pdf FORMATINA AŞAĞIDAKİ LİNKLERDEN ULAŞABİLİRSİNİZ

UMK2015 Bildiri Kitabi.part1

UMK2015 Bildiri Kitabi.part2

UMK2015 Bildiri Kitabi.part3

UMK2015 Bildiri Kitabi.part4

UMK2015 Bildiri Kitabi.part5

UMK2015 Bildiri Kitabi.part6


III. ULUSAL MOBİLYA KONGRESİ SONUÇ BİLDİRGESİ

Selçuk Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu tarafından 10-12 Nisan 2015 tarihleri arasında Konya`da düzenlenen “Uluslararası Katılımlı 3. Ulusal Mobilya Kongresi Mobilya Her Şeyi Konya’da Konuşuyor” ana temalı toplantı planlandığı gibi gerçekleştirilerek sonuçlandırılmıştır.

Toplantıda 144 bildiri, beş ayrı salonda gerçekleştirilen 35 oturum ile sunulmuştur. Ayrıca biri açılış diğeri kapanış oturumu olmak üzere iki ortak oturum yapılmıştır. Üç günlük toplantının ilk iki günü bilimsel çalışmalara, üçüncü günü ise sosyal ve kültürel etkinliklere ayrılmıştır.

İlk oturum, Selçuk Üniversite Rektörü Prof. Dr. Hakkı GÖKBEL ve Kongre Başkanı Yrd. Doç. Dr. Cevdet SAÇLI’nın açılış ve hoş geldiniz konuşmaları ile başlamıştır. Ardından Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Ali KÜÇÜKAYDIN mesleki yeterlilik ve dayanışmanın önemini vurgulayan bir konuşma yapmıştır.

Açılış konuşmaları ardından 5 çağrılı konuşmacı ile bir Endüstriyel oturum düzenlenmiştir. Bu oturumda Sektörel yeterlilik, sürdürülebilirlik, gelişim stratejisi ve halka arz, kurumsal kimlik, aile şirketleri ve şirket anayasası, gelişen işletmeler piyasası ve firma ömrü üzerinde durulan konuşmalar gerçekleştirilmiştir.

Kongrede sunulmuş olan bildirilerin konulara göre dağılımı aşağıda verilmiştir.

Tablo 1. Kongrede Sunulan Bildirilerin Konu Bazında Dağılımları

Kapanış oturumunda sunulan bildiriler ve yapılan tartışmalar çerçevesinde aşağıdaki ana kararlar alınmıştır:

  • 2017 Yılı için 4. Ulusal Mobilya Kongresi’nin Düzce Üniversitesinde yapılmasına,
  • Mobilya Kongrelerinin bir yıl Uluslararası ve bir sonraki yıl Ulusal olarak ayrı ayrı yapılmasına ve böyle devam etmesine,
  • Ulusal Mobilya Kongrelerinin ikişer yıl ara ile yapılmasının sürdürülmesine,
  • Kongrelerin ardışık yıllarda yapılmasına,
  • Kongrelerin temalı olarak düzenlenmesine, gelecek kongre için bir ana tema belirlenmesine, bu konuda düzenleme kurulunun yetkilendirilmesine, kapanış oturumunda kurulmuş olan komisyonun Düzenleme Kuruluna destek vermesine,
  • Kapanış oturumunda oluşturulan Komisyon Üyelerinin; Yrd. Doç. Dr. Cevdet SAÇLI, Prof. Dr. Velittin KALINKARA Prof. Dr. Osman GÖKTAŞ, Prof. Dr. Nusret AS, Prof. Dr. Hülya KALAYCIĞLU, Prof. Dr. K.Hüseyin KOÇ, Prof. Dr. Mustafa ALTUNOK Prof.Dr. İlker USTA ve Dr. Sabit TUNCEL’ den oluşmasına,
  • Kongre temasına uygun çağrılı bildiriler hazırlanmasının gerekliliğine,
  • Bildirilerin sözlü ve poster olarak ayrılmasına, sözlü bildirilerin sayısının sınırlanmasına
  • Toplantıda sanayi odaklı özel bir oturumun planlanmasına, özel sektör kuruluşlarının ve bunların çatı kurumlarının katılımı için yoğun çaba harcanmasına ve onlarla işbirliği yapılmasına,
  • Kongrelerde kapanış ve değerlendirme oturumlarının planlanmasına,
  • Aşağıdaki metnin kamuoyu ile paylaşılmasına

Karar verilmiştir.

Mobilya Endüstrisi Türkiye’nin hızla gelişen önemli sektörlerinden biridir. Ancak gelişimin sürdürülebilmesi ve güvence altına alınabilmesi için aşağıdaki konular üzerinde detaylı çalışmalar yapılmasına ve eylem planları oluşturulmasına ihtiyaç duyulmaktadır.

  • Tasarımın ve yenilikçi ürün üretiminin geliştirmesi,
  • Mobilya sektörün ihtiyaç duyduğu gelişmiş makinelerin daha fazla yerli üretimle sağlanması,
  • İleri işletmecilik uygulamalarının ve kurumsal gelişimin özendirilmesi,
  • Proje temelli işbirliklerinin geliştirilmesi,
  • Mobilya sektörünün geleceğine yönelik tüm paydaşların ortak ilgi alanlarının oluşturulması,
  • Mobilya, doğal ve kompozit ahşap ürünler, tekstil, hırdavat ve üstyüzey ürünleri alanında bir bilgi bankasının kurulması; TOBB, MOSFED ve bu alanda öğretim yapan üniversitelerin ortaklaşa oluşturacağı bilgi ağı kurulması kararı verilmiştir.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir