Share This:

Ahşap Paneli

Tüyap 2015 OMO Standı

Tüyap 2015 OMO Standı


27 Eylül – 1 Ekim tarihleri arasında Tüyap Fuar ve Kongre Merkezinde gerçekleşen “Ağaç İşleme Makineleri ve Mobilya Yan Sanayi Fuarı” bünyesinde meslek odamız da her zaman olduğu gibi fuaye alanında konuklarını ağırlamıştır. Ayrıca mesleğimize mühendis yetiştiren İstanbul Üniversitesi Orman Endüstri Mühendisliği bölümü de açtığı standı ile bölümünü tanıtmış ve sektör ile öğrencilerin bir araya gelmesini sağlamıştır.

sabit

Dr. Sabit Tunçel

Orman Mühendisleri Odasının Tüyap ile birlikte organize ettiği ve geleneksel hale gelen Ahşap Paneli 30 Eylül 2014 tarihinde Tüyap Karadeniz Salonunda gerçekleşmiştir.

Panel kapsamında, Prof. Dr. Alpay Er moderatörlüğünde değerli konuşmacılar farklı bakış açıları ile konuya yaklaşmış ve yeni ufuklar açmışlardır. Farklı bakış açısından vurgulamak istediğim panelistlerin içerisinde mühendis, mimar ve tasarımcı olması, farklı disiplinlerden gelen bu yapı içerisinde farklı bakış açılarının çıkması konuyu daha zenginleştirmiş ve merak uyandırmış hale getirmiştir. Ahşap sektörünün en büyük sancısı tasarım konusunda zayıf olması ancak son dönemde bu konu üzerine eğilen firma sayısında ciddi gelişme gözlenmektedir. Tasarım olgusu veya bakışı mühendislikten çok farklı, işte bu farklılık başkalaşımı ve ilerlemeyi sağlıyor. Tek düze değil diğer disiplinlerin etkisi ile fonksiyonel, ergonomik ve estetik objeler ortaya çıkıyor. Biz yine konumuza dönelim, panel öncelikle Orman Müh.Odası İstanbul Şube Başkanı Sn.Yüksel Yüksel

fusun-curaoglu

Yrd.Doç.Dr.Füsun Curaoğlu

Bey’in açılış konuşması ile başladı. Devamında Prof.Dr. Alpay Er masif ahşap malzemenin tasarımcı gözü ile değerlendirilmesi konusuna kısaca değindikten sonra ilk panelist Dr. Müh. Sabit Tunçel’in “Endüstriyel Hammaddelerin Çevresel Etki Düzeylerinin Karşılaştırılması” başlıklı bildirisini sunmak üzere kürsüye davet etti. Sn. Tunçel endüstriyel hammaddelerin ahşap malzeme ile fiziksel ve mekaniksel dayanımları ve elde edilmesinde harcana enerji konularında verdiği çarpıcı örnekler ile konuyu aktardı. İkinci panelist Yrd.Doç.Dr. Sait Dündar Sofuoğlu, “Masif Ahşap Malzemenin Kullanım Alanları” konusunda aktardığı bilgiler ile ahşabın nerelerde hangi oranlarda kullanıldığını ve ahşabın insan hayatındaki öneminden bahsetti. Daha sonra kürsüye Tasarımcı Sn. Gürçağ Özler gelerek “Masif Ahşapla Tasarlamak” konulu bildirisini sundu. Sn. Özler farklı ahşap objelerden esinlenerek ortaya çıkmış tasarımlardan ve kendisine ait olan çok özel bir üründen bahsetti. Gerçekten tasarım ve mühendislik birleştiğinde ortaya son derece güzel işler çıktığını Sn.Özler bizlere bir kez daha göstermiş oldu. Ardından yine bir tasarımcı olan Yrd.Doç.Dr. Füsun Curaoğlu

Tasarımcı Gürçağ Özler

Tasarımcı Gürçağ Özler

“Tasarım Malzemesi Olarak Ahşap” konulu bildirisinde, ahşap malzemenin ülkemizde son derece bilinçsizce tüketildiğini. Masif ahşabın son derece değerli bir malzeme olduğu ve bunun kıymetinin hem üretici hem de tüketici tarafından bilinçli olarak kullanılması gerektiğini vurguladı. Gerçekten geçmişten günümüz en değerli ve doğaya hiç zararı olmayan endüstriyel bir madde olan ahşap kesinlikle bilinçsiz ellerde değersizleşmektedir. O nedenle Sn.Cuaroğlu’nun da belirttiği gibi ahşap kullanımı konusunda insanları bilinçlendirmek ve ahşabın önemini doğru anlatmak gerekmektedir. Orm.End.Müh. Ahmet Doğan ise “Lamine Ahşap ve Masif Panel” konulu bildirisinde, lamine ahşap üretimi ve kullanım alanları ile masif panel imalatına kısaca değindikten sonra bu malzemelerin kullanım alanlarındaki çeşitlilik ve ahşap türlerine göre dayanım özelliklerinden bahsetti. Son olarak Prof.Dr. Nusret As “Ahşap Yapı Elemanları” başlıklı bildirisi ile yapı malzemesi olarak ahşabın geçmişten günümüze kullanımı ve ahşap yapıların diğer yapılara oranla sağlık ve çevresel faktörlerini konuklara aktardı.

Salondan Genel Görüntü

Salondan Genel Görüntü

Panel sonucunda ahşap malzemenin değeri ve sadece mobilya sektöründe değil hayatın her alanında kullanılabilecek son derece mükemmel endüstriyel bir malzeme olduğu, ayrıca tasarımcılar için rahat işlenebilen ve kimliği olan bir malzeme olması nedeni ile tercih edilmesi gerektiği vurgulandı.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir