Share This:

 

II. Ulusal Mobilya Kongresi Denizli’de Yapıldı 

I. Ulusal Mobilya Kongresi’nin 16 yıl önce Hacettepe Üniversitesi Ağaçişleri Endüstri Mühendisliği bölümü tarafından yapılmış idi. Uzun aradan sonra konuyu sahiplen Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Denizli Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bu kongrenin devamını II. Ulusal Mobilya Kongresi adı altında tekrar hayata geçirmiştir. 27 üniversiteden 184 bilim insanın katıldığı II Ulusal Mobilya Kongresi, mobilya endüstrisinin teknoloji, tasarım, üretim, pazarlama ve işletme yönetimi açısından durumunun değerlendirilmesi, ağırlaşan rekabet şartlarında yeniden yapılandırılması için firma temsilcileriyle bilim insanları arasında tartışma ortamı oluşturulmasını amaçlamıştır, Kongre, Pamukkale Üniversitesi Kongre Kültür Merkezi’nde yapılmıştır. Açılışa Denizli Vali Yardımcısı Abdullah Acar, Belediye Başkan Yardımcısı Ali Değirmenci, PAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Sebahattin Nas, Denizli Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Raşit Urhan, öğretim üyeleri, firma temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

Kongreden önce firmaların açtığı stantlar gezilerek ürün ve hizmetler hakkında bilgi alındı. Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Velittin Kalınkara ise açılış konuşmasında, “Bu kongre sayesinde bilim insanları ile firma ve oda temsilcilerinin bir araya gelerek tanışması ve görüşlerini ifade etmesi, bundan sonraki yıllarda işletmelerin istek ve taleplerine cevap verilebilmesi için gerekli bağın kurulmasını sağlayacaktır.” dedi. Rektör Vekili Nas da PAÜ olarak ülkenin meselelerini konu edinen, çözüm arayan ve önerilerde bulunan kongrelerden birine daha ev sahipliği yaptıklarını söyledi: “Ülkemizin farklı bölgelerinden gelen bilim insanları, günlük yaşamımızda kullandığımız mobilyayı çeşitli yönleriyle bilimsel olarak ele alacak, tartışacak ve geleceğe yönelik analizler yapacak.” Vali Yardımcısı Acar ise mobilyanın geçmişte olduğu gibi şimdi de önemli bir ihtiyaç malzemesi olduğunu belirterek, “Bu kongrede işlenecek ana konulardan biri de ağacı hammadde olarak satmak değil, üretip katma değer olarak değerlendirmek, topluma ve ihracata sunabilmektir.” şeklinde konuştu.

Açılışın ardından, kongreye katkı sağlayan firma temsilcilerine, plaket ve teşekkür belgeleri takdim edildi. Daha sonra üniversite ve sektör temsilcilerinin katıldığı ve mobilya sektörünün son durumunun ele alındığı, “Mobilya Sektöründeki Gelişmeler ve Hedefler” konulu bir panel yapıldı. İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi’nden Prof. Dr. Nusret As’ın yönettiği panele Doğtaş Mobilya A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, Mobilya Aksesuar Sanayicileri Derneği Başkanı Munis Tezbaşaran, TUV Rheinland İnegöl Mobilya Test Merkezi Teknik Müdürü Eberhard Klöber ve Özyeğin Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alpay Er konuşmacı olarak katıldı.

TÜBİTAK tarafından da desteklenen II. Ulusal Mobilya Kongresi’nde, mobilya endüstrisi alanında 60 sözlü ve 14 poster bildiri sunulmuştur. Orman Mühendisleri Odamızda kongreye 5531 sayılı yetki yasasını anlatan bir bildiri ile katkı sağlamıştır.

İki farklı salonda paralel oturumlar şeklinde gerçekleşen kongre kapsamında sunulan bildirilerde sektörün sorunları ve çözüm önerileri ele alınmıştır. Bildiri sunumlarının yapıldığı birinci günün sonunda yapılan toplantı sonucunda kongrenin belirli aralıklar ile yapılması kararı üzerine kongreye talip olan 5 farklı üniversite arasından yapılan seçim ile 2015 yılında III. Ulusal Mobilya Kongresi Selçuk Üniversitesi, 2016 yılında II. Uluslararası Mobilya Kongresi ise Muğla Üniversitesi Ağaçişleri Endüstri Mühendisliği bölümü tarafından organize edilmesine karar verilmiştir.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir