Share This:

PANEL

Mobilya Endüstrisindeki Uygulamalar,

Sektör Beklentileri ve Kurumsallaşma

SU Panel 04

SU Panel 04

Selçuk Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Teknoloji Bölümü tarafından ‘Mobilya Endüstrisindeki Uygulamalar, Sektör Beklentileri ve Kurumsallaşma’ temalı panel düzenlendi. Panel kapsamında mobilya sektöründe ki ara elaman ihtiyacı iş yeri uygulamalarının önemi, mobilya üretim teknikleri ve yeni teknolojiler, reel sektörün ön lisans ve lisans mezunu öğrencilerden sektörün beklentileri tartışıldı.

Panele Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Şahin, Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okul Müdürü Doç. Dr. Mesut Uyaner, fakülte dekanları, öğretim üyeleri, mobilya sektörünün temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

Açılış konuşmasında Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Şahin, “Mobilya sektörüne nitelikli insan yetiştirme noktasında üniversitemiz üzerine düşen görevi fazlasıyla yerine getiriyor. Öğrencilerimizin derste aldıkları nitelikli eğitimi üretimle birleştirmeleri bu noktada önemli bir rol oynamaktadır. Bu nitelikli eğitimle yetiştirdiğimiz iş gücü sayesinde bölgemizdeki sektörlere de önemli derecede destek veriyoruz.”  dedi.

SU Panel 03

SU Panel 03

Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cevdet Saçlı’nın oturum başkanlığını yaptığı panel de ilk olarak Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Göktaş kürsüye davet edildi. Prof. Dr. Göktaş, öncelikle sektöre mühendis yetiştirmede iş yeri eğitimi uygulamasının önemine değinerek “İş yerinde üretim esnasında verilen eğitimin kalitesinin artırılması gerekiyor. Sorun odaklı verilen eğitimlerle alanda yürütülecek faaliyetlere yardımcı olacak nitelikte eleman yetiştirmeye özen gösterilmelidir. İşveren, yanında çalıştırdığı öğrencilerin ‘heyecan, katılım ve cesaretlendirme’ üçlüsünü iyi analiz edip, tasarım-üretim ilişkisinde bunun verimini alabilir.” dedi.

Öğrencilere mobilya üretim teknikleri ve yeni teknolojiler hakkında bilgi veren Bürotime Mobilya Üretim Müdürü Kemalettin Kaya ise, “Tek tip üretim, parti üretim, akıcı üretim, sipariş üretim sistemleri gibi sistemlerle mobilya sektörü çok çeşitli amaçlarla mobilyalarını üretir. Özellikle de sipariş üretim dediğimiz sistemde müşteri odaklı çalışılır. Mobilyanın renginden teslimata kadar tüm aşamalarda müşterinin belirlediği kriterler çerçevesinde hareket edilir. Bunun için bu alanda çalışmak isteyen öğrenci arkadaşlarımın alanın sorumluluklarını iyi tahlil etmeleri gerekiyor. Bu sektöre gönül veren arkadaşlarımıza üretimin her alanında ihtiyacımız var.” dedi.

Panelin ikinci bölümünde ise Alpino Mobilya Genel Müdürü Sait Kocadağ, Reel Sektörün Ön lisans ve Lisans Mezunu Öğrencilerden Beklentilerine kısaca değindikten sonra işletmesinde çalışan yüksek okul mezunlarının işletmeye kattığı değerden bahsetti. Bunun yanı sıra ciddi anlamda teknik personel açığının olduğunu özellikle ara eleman sıkıntısı çektiklerin vurguladı. bu problemin ortadan kalkması için özellikle ara eleman yetiştiren yüksek okul ve meslek liselerine büyük önem verilmesi gerektiğini vurguladı.

SU Panel 01

SU Panel 01

Panelin son konuşmacısı olarak Ağaçişleri Endüstri Yüksek Mühendisi Dr. Sabit Tunçel kürsüye davet edildi. Sn. Tunçel konuşmasına başlamadan önce öğrencilere neden burada olduklarını, bu bölümü neden tercih ettiklerini ve mezun olduklarında ne yapmayı düşündüklerini sordu. Gelen yanıtları dikkatlice dinledikten sonra sektörün kısa bir tanımlaması ve tanıtımını yaptı yani öğrencilerin mezun olduklarında nasıl bir sektöre girecekleri ile ilgili küçük bir projeksiyon çizdi. konuşmasının devamında  sektörde çalışmaya başladıklarında nelere dikkat etmeleri gerektiği ve kendilerini hangi yönde geliştirmelerinin kariyer planlarına etki edeceğini anlattı. Konuşmasını sektördeki verimlilik kayıpları ve bunların nasıl önlenebileceği burada en önemli rolün mesleki eğitim ve terbiye almış kişilere düştüğünü vurguladı.

Panelin sonunda panelistler salondan gelen sorulara açıklık getirdikten sonra Sn. Saçlı oturumu kapattı.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir